Loopbaan

Ter inleiding, m’n hoogste diploma is een A2 wetenschappen-biotechnieken waarna ik m’n A1-studies niet heb afgemaakt. Ik deed veel aan sport en altijd in voor alcoholrijke feestjes, ondanks periodiek schooldepressief was ik spontaan in de omgang en goedlachs. Als zoon van gescheiden ouders ben ik ook de broer van een oudere zus die in de medische wereld een wonder wordt genoemd, strijdend tegen kanker werd ze door een meerderheid opgegeven en gered door een ‘koppige’ arts. Als ingrijpende gebeurtenis kan ik een fietsongeluk op 10-jarige leeftijd inbrengen, alsof het gisteren was ben ik toen quasi letterlijk door het oog van de naald gekropen. Dit alvast gezegd zijnde, hieronder een impressie van m’n professionele loopbaan tot waar ik het belangrijk acht om te delen.

European F&A Manager

Bij ITS Inc ben ik aanvankelijk gestart als hulpboekhouder om finaal door te groeien tot Europees verantwoordelijke voor boekhouding en administratie voor de kantoren in België, Nederland, Duitsland, Rusland en Polen. Het van origine Amerikaanse Intermodal Transportation Services (ITS) was een expertisekantoor dat werkte in opdracht van verschillende verzekeraars en behorend tot de SGS-group. Het takenpakket was veelzijdig, analytische boekhouding, budget en opvolging, financial reporting volgens US GAAP, interne audit, personeelsadministratie, contractbeheer, wagenparkbeheer, ICT, economaat en andere activiteiten. Tussen 1992-1995 veel in het buitenland gewerkt, meerbepaald in Rusland om een netwerk van expertisekantoren op te zetten. Van m’n Ruslandervaring zijn me heel wat levenslessen bijgebleven, vooral door de confrontatie met het ‘inflatiespook’ en de weerslag daarvan op het leven van mensen. Door een interne reorganisatie bestaat het bedrijf niet meer, dit echter na m’n ontslag door een intern conflict om principiële redenen.

Administration Manager

Sonoco Consumer Products was werkzaam in de verpakkingsindustrie met als enige klant Procter & Gamble. Als administration manager heb ik meegeholpen aan de volledige opstart van de onderneming, letterlijk vertrekkend met een lege hal, stoel en tafel. Takenpakket betrof alle administratieve benodigdheden zoals opzetten boekhouding, human resources, materiaal- en productieplanning, warehousing, organisatie interne trainingen, assistentie bij milieu- en andere vergunningen, economaat, budget en diverse managementrapporteringen. De productiehal werd geïnstalleerd door een Amerikaans projectteam van het hoofdhuis, het bedrijf stelde in hoogdagen tot 150 werknemers te werk in een ‘full continu’ systeem. Sonoco Consumer Products bestaat sinds 2008 niet meer, ik vond vroegtijdig een nieuwe uitdaging bij DB Schenker die logistiek provider was van Sonoco Consumer Products. Bij dit bedrijf ben ik eerder uit verveling vertrokken, extra getriggerd door een interessant aanbod.

Operations Manager

Bij DB Schenker heb ik eerder ongewild niet echt een vaste functie gehad, initieel werd ik aangeworven als assistent van de logistieke manager en kreeg de leiding over een ‘dedicated warehouse’ met als klant Procter & Gamble. Vrij snel werd deze verantwoordelijkheid uitgebreid naar andere projecten. M’n takenpakket bestond vooral uit het optimaliseren van bedrijfsprocessen, relatiebeheerder, ad hoc conflictoplossing, synchronisatie van afdelingen en crisismanagement. Als manager kreeg ik echter geen correcte financiële rapporten en heb me toen aangeboden om ook de boekhouding onder de loep te nemen, dit in samenspraak met de toenmalige CEO. Ik werd toen prompt aangesteld als hoofdboekhouder en kwam terecht in een vijandig steekspel, dit is een verhaal met veel anekdotes maar heeft finaal ook geleid tot m’n ontslag. Dit ontslag heb ik als ‘onwaarschijnlijk’ ervaren en me ernstig doen nadenken over het hoe en waarom. Deze ervaring was uitermate traumatisch, alsof ik wakker werd in een boze droom die ik amper kon geloven. Ik stond werkelijk verbolgen en m’n wereld stortte quasi letterlijk in elkaar.

Warehouse Manager

Na de gebeurtenissen bij DB Schenker heb ik een interim opdracht aangenomen bij Exel. Als warehouse manager heb ik geholpen bij de implementatie van een nieuw warehouse management systeem, tegelijk kreeg ik de leiding over de operationele activiteiten. Het opstellen en opvolgen van een trainingsprogramma was hierin cruciaal, net zoals de transformatie en optimalisatie van operationele bedrijfsprocessen. Via en met enkele teamleaders in een ‘full continu’ systeem gaf ik mee richting aan dit proces, dit in een ‘dedicated’ omgeving voor de klant Yamaha (muziekinstrumenten). Dit project was reeds lopende bij m’n aanwerving, in deze functie ben ik in een soort van ‘overdrive’ gegaan, werkte 24/7 en irriteerde me aan de gang van zaken. De detail laat ik hier even achterwege maar voelde me de speelbal van het hogere management wat finaal tot m’n ontslag heeft geleid. In zekere zin was dit het definitieve einde van een leven/werksfeer waar ik absoluut niet meer in betrokken wil raken, pijnlijk leerzaam.

Verwondering

Na jaren ‘hard labeur’ ben ik tot stilstand gekomen, in deze zomerse periode heb ik diepgaander gereflecteerd over het leven en waar dit alles nu over gaat. Ik voelde me als bedrogen en gebruikt in functie van een doelstelling die eigenlijk nooit de mijne was, alsof ik heel die tijd ook mezelf bedrogen had door hier onnadenkend in mee te gaan. In deze fase was er weinig tot geen afleiding en heb ik me quasi letterlijk voor het hoofd gestoten, hoe kon ik immers heel die tijd zo naïef en/of dom geweest zijn? Achteraf bekeken was m’n traumatisch ontslag misschien wel het goede nieuws, vooral door de bevrijdende bewustwording die hierop volgde. Ik herinner me dit nog als de dag van gisteren, ik zat op dat moment in de wagen toen een verbluffend eenvoudig idee me te binnen schoot. Het was alsof er in m’n hoofd iets knapte en als in een tijdloos moment besefte ik de maatschappelijke draagkracht, met verbazing, ontzag, overweldiging en verwondering. Deze ingrijpende gebeurtenis heeft m’n kijk op het leven radicaal veranderd en me ontegensprekelijk op sleeptouw genomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s