Wrapshot

Voor het kernbegrip ‘hoop’ maken we een weldoordachte oefening die regelmatig aan bod komt doorheen het WRAP-hersteltraject. Enerzijds een oplijsting van wat ons hoop en bevrediging geeft, anderzijds elementen die ons wanhopig maken en/of onze aspiraties dwarsbomen. Dit organische proces leidt zonder meer tot bijzondere inzichten die vaak onze emoties niet onberoerd laten. Een en ander wordt spontaan duidelijker wanneer we de proef op de som nemen, een WRAP-sessie is dan ook niet louter theorie dan wel een praktijkgerichte methode die tot meer bewustwording wil leiden. Kortom, een WRAP induceert een zoek- en/of herstelproces waar ieder naargelang psychische draagkracht en vermogen mee omgaat, oefening baart kunst.

Impressie

Mijn WRAP-herstelonderzoek heeft geleid tot onderhavige visualisatie, een situatieschets waarin ik mezelf kan positioneren maar ook veel ruimer is dan het loutere microperspectief. Deze verruiming zie ik als het logische resultaat van deze sessie, als individu staan we immers nooit los van de omgeving waarin we leven. Uiteindelijk is het een soort van mindfulness geworden, als het afstand nemen van het eigen verhaal om er nadien terug bij betrokken te raken. Op deze manier wordt voor mij steeds duidelijker wat er met herstel bedoeld wordt, niet enkel op individueel vlak maar ook collectief. Hoe dan ook, deze generalisatie omvat elementen die zowel hoop als wanhoop weerspiegelen, met hieraan gekoppeld gevoelens die sterk kunnen variëren al naargelang hoe we het beeld beschouwen, voor elk wat wils.

Wetenschap

Als OPS-lijder zonder noemenswaardig diploma ben ik natuurlijk geen wetenschapper en/of expert maar ik kan me wel laten inspireren door een immens aanbod aan deskundig onderzoeksmateriaal. Net omwille van het overweldigende aanbod heb ik me binnen deze WRAP-sessie beperkt tot de positieve desintegratie theorie van psychiater Dabrowski. Vooralsnog is m’n herstel een bijzonder moeizaam proces geweest met heel wat vooral innerlijke conflicten die om resolutie verzochten. Aan deskundige verklaringen ontbreekt het echter geenszins, mijn hoop is dan ook dat hier meer maatschappelijke aandacht voor gevonden kan worden. Deze uitnodiging zie ik als het logische resultaat van deze WRAP-sessies over hoop versus wanhoop, herstelonderzoek loont maar kan ons mi ook in een hachelijke positie brengen. Of zo men zegt, het is dubbel.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s